четвъртък, 1 август 2013 г.

В очакване на публикуване на доклад 2014 на Световна банка за условията за правене на бизнес


World Bank Doing business report, изследващо условията за правене на бизнес, тези дни аносира доклад 2014, чийто данни ще бъдат официално публикувани през есента.
Проучването се провежда ежегодно от 2003-та година насам и обхваща 185 икономики по света. То измерва ефективността на разпоредбите, регулациите и институциите, касаещи малкия и среден бизнес. На база на събраните данни съобразно следните десет критерии се изготвя класацията Ease of Doing Business (леснота на правене на бизнес):
1) Стартиране на бизнес
2)
Разрешителни за строеж
3)
Назначаване на служители и работници
4)
Регистриране на собственост
5)
Получаване на кредит
6)
Защита на инвеститорите
7)
Плащане на данъци
8)
Международна търговия
9)
Разрешаване на спорове
10)
Закриване на бизнес




 
 
 
 
Последните три години България слиза надолу както в обобщаващата класация леснота на правене на бизнес, така и по отношение на започване на бизнес.

Година
Ease of Doing Business Rank
Starting a business Rank
2011
51
43
2012
59
49
2013
66
57

 Doing Business e много популярнен доклад по целия свят, който съветва милиони инвеститори относно условията за правене на бизнес в отделните държави по света. Той е и най-даунлоудваният доклад от всички в групата доклади, изготвяни от Световна банка. Повече информация има тук: http://www.doingbusiness.org/special-features/infograph

V Consulting Bulgaria e сътрудник по проекта Doing Business от 2009-та.
Последният публикуван доклад е достъпен на адрес: http://www.doingbusiness.org/reports/global-reports/doing-business-2013
Очакваме с нетърпение публикуването на новия Doing Business 2014 report.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар